Интересно

Какви са добавките и моторното масло във Формула 1?

Всички се опитваме да обслужваме автомобилите си с най-качествените масла и добавки, за да могат да се движат като болиди. Със сигурност в Motornomaslo.bg ще откриете моторно масло и добавки Liqui Moly най-високо качество, но това ли всъщност използват във формула 1 или има нещо по-различно при техните масла? През последните години FIA въведе правила за „замръзване на двигателя“, които забраняват значителни разработки на двигатели във Формула 1. Тези правила обаче не се прилагат за използваните двигателни масла. Увеличаването на мощността при двигатели F1 може да служи като предимство в състезанията. Прочетете тази статия, за да разберете как вискозитетът на моторното масло допринася за увеличаване на мощността при двигателите от Формула 1.

Автомобилите от Формула 1 могат да се състезават със скорост до приблизително 380 км/ч. Двигателите им са ограничени понастоящем до максимум 15000 оборота в минута. Следователно те са най -бързите автомобили в света. Формула 1 се е доказала, като състезание, което има значителен ефект върху създаването на нови иновации, които да подобрят скоростта и движението на автомобилите. Въпреки това, основното очарование през десетилетията бяха автомобилите и техните мощни двигатели. Производителността на автомобилите зависи от много фактори, обединяващи иновации, постоянство, тестване и не на последно място смелост.

добавки за моторно масло

Моторното масло

Със сигурност познавате марките моторни масла като Liqui Moly и Bardahl, даже е много вероятно автомобилът ви да е снабден именно с една от двете в момента, както с маслата, така и с добавките. Моторните масла във Формула 1 обаче са различни. Смазването на двигателя и особено синтетичните двигателни масла, използвани във F1, остава една от малкото области, които не са силно регулирани. Ето защо производителите на моторни масла отделят много време и пари за разработване на масла специално за високопроизводителните двигатели F1. Основната функция на смазката в двигателите от Формула 1-както при всеки друг двигател с вътрешно горене-е да образува филм между движещите се части, за да предотврати всякакъв контакт метал-метал.

Всеки директен контакт между движещи се части може в най -лошия случай да доведе до повреда поради блокиране или в най -добрия случай ускорено износване на двигателя. Това трябва да се избягва, тъй като броят на двигателите, които могат да се използват за сезон, е ограничен. Доброто масло трябва да защитава компонентите на двигателя при температури до 300 ° C, без да има твърде нисък вискозитет, което би довело до недостатъчна защита срещу износване, изпаряване или карбонизиране.

Разлика между моторните масла от Формула 1 и обикновените моторни масла

В двигател от Формула 1, който развива мощност, която е шест до десет пъти по -висока от тази на двигателя на обикновена кола, механичното напрежение се увеличава експоненциално. Развивайки максималната мощност от 750 к.с. до 900 к. Огромното механично напрежение върху лагерите на шатуните е резултат от огромните ускорения и забавяния, така че смазващият филм трябва да предпазва частите от огромни сили. В допълнение към триенето, има и други процеси, които изразходват енергия и следователно мощност и това е, което инженерите се опитват да намалят. Като се има предвид как едно моторно масло Liqui Moly от Motornomaslo.bg допринася за увеличаване на мощността, фундаменталният аспект е вискозитетът. Чрез специфични изследвания на вискозитета и триенето на смазочните материали във всички части на двигателя и скоростната кутия, смазките, разработени от доставчиците на Формула 1, дават възможност да се спечелят няколко процента мощност. В конкурентна ситуация, в която всяко ускорение може да осигури решаващо стратегическо предимство, този принос може да бъде решаващ.

Покажи още

Свързани статии

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
error: Content is protected !!