АтракцииДруги забележителности

Клептуза – символът на Велинград

Велинград е най- известният български спа-курорт. Тук се стичат хиляди туристи от страната и чужбина, които искат да се насладят на минералните извори и да се поглезят в многобройните хотели във Велинград. Тук има голямо разнообразие от къщи за гости и луксозни хотели. Предлагат се отлични условия и всеки клиент си тръгва доволен със желание да се върне отново.

Хората посещават Велинград не само заради хубавите хотели, но и заради красивата природа, чистия въздух и спокойствието.

Тук се намира най-големият карстов извор – Клептуза, станал емблема на Велинград. Разположен е от дясната страна на Чепинска река в квартал Чепино, близо до язовир Доспат.

През 1966г местността влиза в списъка на защитените. Територията се простира на 412 хектара и се включват земите между Циганското дере и вододелното било.

Водата от извора е основен източник за водоснабдяване на Велинград, рибарника и за други стопански нужди. От там се пълнят две изкуствени езера, които също са много посещавани и предлагат отлични условия за отдих.

Клептуза е най-посещаваната забележителност в града. Около езерото има различни ресторанти, които предлагат вкусни местни и европейски специалитети. Има възможност да се покара и водно колело.

В защитената местност се среща черен бор, чиято възраст е от 100 до 160 години, както и много други дървесни, храстови и тревни насаждения. Единствената пресечна точка на меридиан с паралел в България се намира близо до Клептуза, в територията на Маркови скали. Координатите са му 24 градуса източна дължина и 42 градуса северна ширина.

Клептуза е предпочитано място за любителите на екотуризма и разходките на открито. Тук има много пътеки, които водят до други красиви местности като Бреза, Сивата вода и Харманите.

Туристическа информация може да се получи в информационния център. Там ще могат да Ви отговорят на български, английски и руски.

Велинград е един от основните балнеологични курорти в България. Благоприятният климат и минералната вода лекуват редица заболявания. Посетители има през цялата година. Големите луксозни хотели предлагат разнообразни спа процедури, с които гостите могат да се поглезят и отпочинат от тежкото ежедневие. Разходките из Велинград и околностите е истинско удоволствие, защото природата, която го заобикаля е извор на неизчерпаем извор на свежест, спокойствие и мир.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!