АтракцииДруги забележителности

Красивите каменни гъби

Каменните гъби са уникален природен феномен, на който имаме удоволствието да се насладим в нашата страна. Те са една от най-красивите забележителности  в юго-източната част на България. Скалните творения се намират близо до село Бели пласт, край пътя между Хасково и Кърджали. Те са застанали там като войници и посрещат и изпращат пътниците.

Каменните гъби са защитена територия с площ около 3 хектара. Името им идва от това,че приличат на гъби с розова основа и зеленикава горна част. Издигат се на височина и ширина до около 2,5м.

Започнали са своето образуване преди милиони години, още през палеогена, когато е имало действащ подводен вулкан. От това се оформят вулканови туфи, които по-късно се превръщат в известните на нас каменни гъби. След оттеглянето на водата, туфите се показват на повърхността и върху тях започват да действат различни процеси. Под влияние на околната среда – вятъра, температурните колебания, дъжда, каменните образувания започват своята бавна промяна, за да станат такива каквито ги виждаме днес. Ерозията изиграва важна роля в тяхното формиране. По-меката долна част се оформя като стъбло. А горната част, която е по-твърда, се оформя като шапка на гъба. Розовият цвят на стъблото се дължи на минерала клоиноптилолит, а зеления цвят на минерала селадонит.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!