АтракцииДруги забележителности

Биосферен резерват „Боатин“ в централна Стара Планина

Биосферен резерват „Боатин“  се намира в западната част в Национален парк „Централен  Балкан“, близо до китното селце Рибарица. Той разположен под връх Тетевенска Баба, землището на с. Черни вит и разположен на площ от 16 кв. км. Обявен е за природен резерват преди повече от 50 год. Резерватът обхваща стръмни и труднодостъпни склонове на долината на височина от 900 до 2000 м. Този резерват се съхраняват предимно букови гори, който са едни от най-чистите на Балканския полуостров. Цялата площ на биосферния резерват е заета от гори. В по-ниската си част е зает изцяло то букови гори(90 %), по-високите части от смърчови гори.  Чистите смърчови гори са на възраст между 80 -100 години. Освен това се срещат явор, шестил, обикновен габър, трепетлика, брекиня, а храстова растителност – глог, хвойна, лавровишня, леска, освен това растат малини, къпини, боровинки и др. По високите части на резервата се срещат свежи тучни пасища. В него са намират най-високите букови гори в България.

През 1977 г. резервата е обявен за биосферен в рамките на програмата UNESCO „Човек и биосфера“. Резервата разполага с богато разнообразие от животни, като по-голяма част от тях са включени в Червената книга на България. В горите се срещат елени, сърни, лисици, диви котки, диви свине и златки. Богатството на птичия свят е огромно, най-интересните видове сред тях са южният белогъб кълвач и червен въгленар. Сред гъстите смърчови гори броди най-големият хищник – кафявата мечка, застрашен вид в Европа. Разнообразието от тревна растителност, многообразието от бозайници и птици, придават естествена и стопанска стойност на резервата. Любопитно е че от биосферен резерват „Боатин“ по удобни туристически пътеки може да се стигне до Национален парк „Централен Балкан“ .  Ще остените очарован от тази красива местност, в която природните богатства и животни са под специална закрила.

Биосферния резерват „Боатин“  е на  12 км. западно от Тетевен.  На път за резервата може да се отбиете да пренощувате в някоя вила в Рибарица или Тетевен. Чарът на Рибарци са множеството пръснати из целия курорт кокетни малки вилички и къщи, потънали в зеленина и чист планински въздух. Тук може да наистина да почувствате автентична единствена по рода си селска атмосфера и домашен уют.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!