АтракцииДруги забележителности

В Шумен за уикенда: Интересни места, които да посетите

Намиращ се в североизточната част на България, Шумен е град с историческо наследство и красива природа. Предлага множество възможности за активен отдих. Ако сте сред любителите на историята, културата и природата, няма да останете разочаровани от посещението си. Резервирайте престой в разположен във и край Шумен хотел, като така ще си гарантирате, че ще получите комфортно настаняване и ще имате време да разгледате забележителностите в района. 


Първата българска столица Плиска

Първа в списъка ни е първата българска столица. Плиска се намира недалеч от Шумен. Една от най-интересните атракции там е Дворът на кирилицата. Построен от арменец, той е своеобразен дом на буквите, създадени от Кирил и Методий. 


Мадарският конник

Представлява средновековен барелеф, който е изсечен на отвесна скала. Намира се в близост до с. Мадара. Уникалният обект е вписан в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. 


Регионален исторически музей – Шумен

Музеят предлага интересен поглед към историята на региона чрез богатата си колекция от артефакти, археологически находки и изложби. Тук можете да се докоснете до дълбоката история и културно многообразие на Шумен.


Паметник „Създатели на българската държава“

Паметникът е построен в чест на 1300-годишнината на създаването на българската държава, затова е известен и с друго име – “1300 години България”. Този паметник е символ на националната идентичност и историческото богатство на България.


Шуменска крепост

Разположена е в Шуменското плато, край Шумен. Археолози твърдят, че местността е била обитавана през 12 век пр. Хр. Включена е в Стоте национални туристически обекта. Струва си да я посетите. Любопитно е, че в района ѝ се намира кръстопът на маршрути, които свързват Дунава с Адрианопол и Константинопол. 


Открийте най-подходящия за вас във или около Шумен хотел

Независимо дали търсите централно разположение, за да разгледате забележителностите, или уютна обстановка, където да се отдадете на пълноценен отдих, ще откриете немалко възможности. Разгледайте сайтовете на различните хотели, прочетете отзиви от гости, вижте удобствата, които хотелите предлагат и изберете този, който най-добре отговаря на предпочитанията и бюджета ви.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!