Други забележителностиЗабележителности

Дворец Врана

Дворецът Врана се намира извън столицата София и в него някога е живеело царското семейство. По време на турското робство на тази земя се е намирал чифликът на Осман паша, който е бил управник на София. През 1879 година земята е откупена от хаджи Боне Петров, а по-късно той я продава на доктор Никола Странски, който е личният аптекар на княз Фердинанд. Един ден Фердинанд се разхожда в района и остава впечатлен от мястото и голямото разнообразие на птици. Откупува мястото и решава да го нарече на името на първата птица, която кацне на чифлика. На покрива долита ято врани и така дворецът получава името „Враня“.

Цар Фердинанд започва да изкупува съседните имоти около стария чифлик с продавателни актове, които и днес са запазени в Държавна агенция „Архиви“. Така площта около двореца става общо 2000 декара. Самият дворец представлява две сгради, които имат по между си топла връзка. През 1904 година е направена ловна хижа на два етажа по проект на архитект Вулф. Втората сграда е построена в периода 1909 и 1912 година. Княз Фердинанд купува земята и построява двореца със свои средства и получава заем лично от император Николай по повод рождения ден на Борис. Столовата в двореца и обзавеждането и са подарък от руския император и мебелите са изработени в Русия, в Императорските фабрики.

През 1918 година дворецът Врана става притежание на цар Борис III , а след това на Цар Симеон. По време на бомбардировките над  София през Втората Световна война дворецът понася сериозни поражения и се налагат ремонти. След 1946 година, когато монархията е премахната като управление на България, дворецът става резиденция на Вълко Червенков и Георги Димитров.

През 1998 година „Врана“ е върнат на своите законни собственици Цар Симеон II и Мария Луиза. През същата година цар Симеон дарява парка на двореца на Софийска община и поставя само едно условие- в него да се допускат посетители. През 2001 година е създаден фонд, който отговаря за двореца и неговото поддържане, основната цел е да се върне предишния му блясък и великолепие и създаване на Научен институт за Българското царско семейство. Дворецът е превърнат в музей и са изложени мнго лични вещи на семейсвста  и такива, които разкриват нелеката съдба на Симеон далеч от България.  Много от посетителите на музея отсядат в избрани хотели в София

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!