Интересно

Сапарева баня – накратко за курорта

Сапарева баня е един от най-популярните спа курорти у нас. Намира се под северните склонове на планината Рила – само на 70 км от столицата София, и предоставя възможност за пълен релакс. Градът е предпочитано място от мнозина. Чистият въздух и горещите минерални извори са сред причините за това. Вие посещавали ли сте курорта? Ако не сте, ви съветваме да обмислите почивка там. Сигурни сме, че приятната атмосфера на града и множеството красиви места в близост ще допринесат да се насладите на приятна почивка. 


Трябва да споменем също, че макар и малък, градът предлага различни варианти за настаняване – от къщи за гости до бутикови хотели. За желаещите да отседнат в спа хотели Сапарева баня предлага много варианти. Ако търсите спа хотел в близост до центъра, ви препоръчваме хотел The Five Elements. 

А ето и какво да очаквате от Сапарева баня. Споделяме с вас по-интересното за курорта. 


Водата и нейните лечебни свойства

Водата в курорта е лечебна. Помага при редица заболявания. Полезна е при гинекологични проблеми, заболявания на кожата, такива на периферната нервна система и много други. Лечебните ѝ свойства са познати от дълбока древност. Дори първото име на града – Германея, е било свързано с минералните извори. В превод е означавало гореща вода. 


Гейзерът в Сапарева баня – най-горещият в Европа

Най-голямата атракция и гордост на жителите на града е гейзерът фонтан, намиращ се в центъра на града. Любопитно е, че той е най-горещият на Стария континент. Макар Исландия да е първенец по брой гейзери, малкото градче Сапарева баня е дом на най-горещия гейзер в Европа. Температурата на водата е 103° С, като тя извира от дълбочина 75 м. Изворът е открит при сондаж в средата на миналия век – през 1957 г., и оттогава е любимо място на всички жители и гости на Сапарева баня. 


Сапарева баня – отправна точка за разходки

Добрата новина за всички, обичащи разходки, е, че районът край Сапарева баня е пълен с китни местенца. В близост се намират екопътека Горица, Овчарченски водопад, езеро Паничище, водопад Горица и пътеката на приказките. На близо 20 км от Сапарева баня се намират и Седемте рилски езера. 

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!