Други

Легенди за създаването на Копривщица

Копривщица е единственият град-музей в страната. Обявен е за такъв през 1952, а от вече е 1971г архитектурно-исторически резерват с над 388 паметници на културата от исторически, културен и архитектурен тип. Няколко години по-късно получава названието национален резерват с международно значение и се превръща едно от водещите туристически места в България.

Съществуват безброй легенди за възникването на града. Плодородният район провличал погледите на много минаващи кервани и овчари и те често спирали тук за почивка. Това място избрали и прабългарите да се заселят и да създадат селище. Това било началото на Копривщица.

Друга легенда разказва за красивата болярка от Рила, която живяла по тези места с стадото си. Султанът я обявил за владетелка на Копривщица, селото получило някои привилегии, а градът получил името Женска поляна, както бил наричан години наред.

Третата легенда говори за това как тук се стекли българи от цялата страна след нападението на османските турци. В търсене на спасение, те се заселили по тези земи. Събрали много богати и знатни хора, животновъди, скотовъдци. Ламбо, Тороман и Арнаутин – трима овчари, също били от заселниците, които са поставили началото на Копривщенските махали – Тороман, Ламбовска и Арнаут.

Може да се каже със сигурност,че Копривщица е създадена през Второто българско царство.
Градът е претърпял три пожара за период от 20 година (1793-1810). Последният пожар го унищожава напълно. Строежът му започва наново и е изградена до това, което виждаме днес. Постепенно селището се разраства. Местното население, което е предимно от търговци и занаятчии, забогатява.

Копривщица винаги е била един от най-интересните български градове, който е запазен изцяло в автентичния си облик от 19 век. Той привлича с богатото си минало и култура. Показва възхода на българския народ през Възраждането.
В архитектурно отношение Копривщица представлява една уникална картина от възрожденски къщи, които предизвикват интереса на туристите и радвам любителите на нашата история. Създадени са много музеи, които събират, пазят и изследват културно-историческото наследство на гарда и околността.

Копривщица предлага една незабравима разходка из дебрите на миналите векове. Това е едно връщане във Възраждането и доближаване до българския бит и култура. Всяка уличка и къща нашепва своята история. За да направите почивката си още по-паметна, може да прекарате нощта в някоя от старинните къщи за гости в Копривщица, където ще се потопите напълно в възрожденската атмосфера.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!