АтракцииДруги забележителности

Гейзер Сапарева баня

Сапарева баня е красив български град, който се намира Югозападната част на страната и е част от Кюстендилска област. През годините си е заслужил славата на голям балнеолечебен курорт не само на картата на България, а и на световната. Тук има уникална минерална вода в лековити свойства. Още по времето на древните траки и Римската империя местността е била населена и хората са използвали горещата минерална вода, за да лекуват различни заболявания.

В Сапарева баня една от най-големите природни забележителности е невероятният гейзер, който извира на самия център. Той е най-горещият в цяла Европа и водата извира със забележителните 103 градуса. Дори едно време хората са варели яйца и царевица в горещите му води. С гейзера могат да се сравняват само тези в студената Исландия. Водата от гейзера в  Сапарева баня извира през няколко секунди и създава гъста мъгла от малки капчици. В състава и може да се открие цялата менделева таблица и навсякъде  се носи аромат на сяра, която е характерно за изворите с минерален характер.

http://saparevabanq.com/

Според старите хора първоначално гейзерът се е намирал малко по-далеч от центъра на града и именно в басейнчето, което се  е образувало жените са варели яйца и картофи. С времето Общината решава да премести гейзера и се прави нов сондаж на сегашното място. Стария гейзер изведнъж спира и от там повече не потича и капчица вода.

Около новия гейзер в центъра на Сапарева баня е направен малък басейн и така той се превръща в единствения гейзер-фонтан в цял свят. Много малки деца идват за да си играя с водата, която след като се стече в основата, не пари. Около фонтана е направен парк с красиви цветя и пейки както и чешма, от която хората си наливат вода и отнасят със себе след като напуснат града, за да церят болките си.

През годините от създаването на фонтана гейзерът се превръща в символ на Сапарева баня и разкрива уникални картини през цялата година. Особено красив е зимно време, когато в основата се образуват ледени блокове, които парещите капчици извайват в красиви и причудливи форми. Водата никога не спира да блика. Мястото е любима дестинация след хубавите минерални басейни на гостите на града.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!