АтракцииДруги забележителности

Задължително посетете това място край Варна

Море, почивка, плаж. Слънце, разходки, развлечения. Ако сте решили да прекарате лятото в морската ни столица, задължително ви съветваме да разгледате забележителности Варна. Във и около града има немалко интересни места. Някои са добре познати, други сякаш остават в сянката на най-популярните, но и те си струва да бъдат видени. Днес ви разказваме за едно такова място. Намира се в първата столица – Плиска – и е уникално замислено и реализирано. Става дума за Двора на кирилицата.


Двор на кирилицата – Плиска

Комплексът може да бъде разгледан като своеобразен стожер на кирилските букви и на националната ни история. Изграден е на място, където преди е имало празна поляна. С голямо желание и неуморна работа арменецът Карен Алексанян превръща мястото в дом на писмеността и културата. Ако го посетите, ще може да видите:

  • Крепост Кирилица – Интересното за нея е, че е изградена от стари каменни блокове. В нея може да проследите историята на създаването на азбуката чрез картини. Изработени са и восъчни скулптури и са показани руските букви, които не присъстват в българската азбука. Вторият етаж на крепостта е посветен на владетелите, които са утвърдили мястото на Първата българска държава на европейската карта.
  • Алея на писателите – Барелефи на български детски писатели, български и световни поети и писатели са намерили място в Двора на кирилицата. Последно, през септември, бе открит бюст паметник на Димчо Дебелянов. Планът е на Алеята да бъдат разположени барелефи на 80 творци, които са използвали кирилските букви в творчеството си. Бюстовете са направени от скулптори със същата националност, от която са творците.
  • Кирилските букви с височина над 2 м – Карен Алексанян открива съмишленик в лицето на Рубен Налбандян, който със своя екип от 12 скултори, изработват буквите. Керемиденият им цвят се дължи на използването на пясъчника туф. Всяка буква има специално послание, вплетено с различни орнаменти и изображения.
  • Параклис “Св. Борис I Покръстител” – Малкият параклис носи името на князът покръстител. Осветен е няколко години след създаване на Двора на кирилицата, а днес в него се извършва кръщенета и сватбени ритуали.


Дворът на кирилицата е част от комплекс “Стара Плиска”. Сигурни сме, че щом пристъпите, ще се убедите, че това е една от прекрасните забележителности Варна. Че това е място, което си струва да бъде посетено поне още един път и че “и ний сме дали нещо на света”.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!