АтракцииДруги забележителности

Цар Симеоновата градина в Пловдив – оазис за отмора

Ако сте решили да посетите Пловдив, първият въпрос в ума ви най-вероятно е къде да отседнете. Когато намерите подходящо място за настаняване Пловдив, следва друг логичен въпрос – какво си струва да посетите. 


И защото за паметника на Альоша, Стария град и Античния театър се сещат мнозина, ние решихме да ви разкажем за едно място, любимо на пловдивчани за отдих и отмора. Това е Цар Симеоновата градина в центъра на града. 

Настаняване Пловдив: От големи комплекси до малки уютни хотели

Разнообразни възможности за комфортен и приятен престой ще ви предложи Пловдив. От луксозни хотели до малки хотели – всеки може да намери подходящо място според своя бюджет и предпочитана локация. Няма по-добър начин да опознаете града от нощувка в центъра на Пловдив. Централна локация ви гарантира бърз достъп до някои от най-популярните забележителности в града под тепетата.

Цар Симеонова градина: Приятен отдих в сърцето на града

Градината се намира до площад “Централен” или т.нар. Главна улица. Така ако имате нужда от малко време за почивка, а в същото време искате да сте в центъра на града, може да поседнете за кратко на пейките. 


В края на 19. век се решава Първото българско земеделско-промишлено изложение да се проведе не къде да е, а в Пловдив. За десет месеца в древния и вечен град е изградена уникална градина, за която европейските вестници тогава пишат, че е нещо изключително. Паркът е изграден от швейцарския градинар Люсиен Шевалас. 


След края на изложението княз Фердинанд I подарява градината на жителите на Пловдив, но поставя две условия. Първото е да се грижат за нея, а второто – да я именуват на името на Симеон I. Така от 1892 г. до ден днешен градината е любимо място за почивка на пловдивчани. 


Сянка в градината пазят многогодишни дървета. Има беседки и удобни пейки, къщи за книги, от която може да вземете приятно четиво, детска площадка. Там се намират и няколко знакови паметника, сред които този на Христо Ботев, Васил Петлешков, Георги Раковски. Ако се разходите, няма как да не забележите и емблематичните фонтани, наречени Пеещите фонтани. През летните месеци светлинно-музикалната програма започва в 21:30. 

Покажи още

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
error: Content is protected !!