АтракцииДруги забележителности

5 забележителности в Несебър, които си заслужава да посетите

Несебър е морско градче с богата история. Местността е заселена, а селището е основано около 2 хилядолетия преди Новата ера, като малко по-късно местността се развива с бързи темпове и Несебър става забележителен търговски център.


В наши дни курортът е запазил голямо количество културни паметници. Градът е разделен на 2 части- стара и нова- старата част е разположена на полуостров и най- вече е място за разглеждане на забележителности. Новата част е с модерен дизайн и архитектура. Създадени са голям брой хотели, които отговарят напълно на нуждите на своите гости. Ето един от най- добрите такива хотели, който се намира най- близо до старата част на града и предлага така търсеното удобство all inclusive и изгодни оферти за почивка – https://marinapalacebg.com/


Какво непременно трябва да посетим, когато сме на почивка в Несебър?


Морски аквариум „Свети Никола“

Разположен е на северната алея на град Несебър и може да бъде посетен всеки ден от седмицата. На територията му за изложени аквариуми, в които можем да видим изключително разнообразие от черноморски и средиземноморски видове. Това е един начин да разберем какви рибки живеят в нашето море и да научим интересна информация и факти за тях.


Вятърната мелница

Вятърната мелница се намира на моста, който свързва старата и новата част на Несебър. Постройката се е запазила още от турско време и се е превърнала в символ на града. Издигната е на 3 етажа, първият етаж е бил използван за съхранение, вторият етаж като помещение за живеене, а третият като работилница. 

До горните етажи можем да се качим по голяма стълба. Мелницата е изградена от добре обработено дърво, запазило качествата си и до днес, единствено е променила цвета си. Основата, която е изградена под мелницата е от камък.


Крепостни стени

Стените са били изградени в миналото с цел предпазване на града от нападения. Целият полуостров бил обграден от стени и кули, причината била че той бил с огромно значение за търговската дейност и връзки със заобикалящия свят. Под въздействие на естествените природни условия, стените са започнали да се разрушават малко по малко, защото за известно време поддръжката им е била замразена. От запазените останки все още личи, че стените са били допълвани с керамика от славяни и прабългари.


Турски бани

Построени са по време на управлението на византийски император през 6 век. Изследвана е само част от територията им, тъй като са разположени под улиците на града. Открити са около 5 зали, някои от които с басейн, салон и централно помещение. Термите са изградени от камъни и тухли и в най- външната им част е поставен мрамор.  Достъпът до топла питейна вода се е случвал с помощта на тръби, идващи от западната част на термите. Под земята в града е била изградена цялостна система за водоснабдяване.


Музей на киното

Можем да го намерим в стария Несебър на площад Месемврия. Всяка година музеят привлича любопитните погледи на хиляди туристи. В него са изложени различни автентично съхранени декори от филми и компоненти, предоставени от студиа и колекционери. Можем да забележим реквизити от много нашумелия преди години, екранизиран по книга Хари Потър, Игра на тронове, Жокера, Star wars и други.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!