Други

Лечение на дископатия без операция

Дископатия (дискова херния) – какво представлява?

Дисковата херния наричаме разговорно дископатия. Това е заболяване на гръбначния стълб, при което се наблюдава разкъсване на външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове. Това състояние може да причини силна, дори сковаваща болка и слабост в тялото. Ако до преди няколко години операцията беше основната опция за лечение, днес множество неоперативни методи дават отлични резултати. Медицината вече добре познава неоперативни методи за лечение на дископатия. Така че не е задължителна хирургическа намеса, когато заболяването е в начални стадии. 


Една от първите стъпки в лечението е поставянето на диагнозата от специалист. Преди да проучите възможности за неоперативно лечение, направете задължително консултация с лекар, който да потвърди дали имате дископатия. Болки в гърба и кръста може да са в резултат на пренаторване. Симптомите в този случай съвпадат с тези на дискова херния. Затова е важно да сте сигурни, че имате дискова херния.


Неоперативно лечение – възможности

  • Озонотерапия и лазер терапия – Тези две терапии често се прилагат заедно, защото комбинацията от тях дава по-добри резултати. При озонотерапията, както вероятно се досещате от името, се използва специална смес от кислород и озон. Тази смес се произвежда в специален генератор, след което се инжектира от специалист около гръбначния стълб. При лазертерапията се насочва лъч с кратък импулс към засегнатото място.  Терапиите подобряват кръвообращението, което води по-бързо възстановяване. Наблюдава се постепенно спадане на отока, а с това намалява и болката.

  • Масажи и акупунктура – Това са допълнителни методи, които могат да се използват при лечението на дискова херния. Масажите имат за цел да релаксират мускулите около засегнатата област, да подобрят кръвообращението и да намалят болката. При акупунктурата, от друга страна, се използват тънки игли, които се поставят в определени точки на тялото, за да стимулират нервната система и да намалят възпалението. Тези методи могат да бъдат ефективни при облекчаване на симптомите на дисковата херния, но е важно да бъдат прилагани от квалифицирани и опитни специалисти.

  • Кинезитерапия – От латински, кинезитерапия означава движение чрез лечение. Така че сами се досещате какво представлява този метод на лечение. Има активна и пасивна кинезитерапия. Няма да задълбаваме какви са разликите между тях, ще споменем само основната. А именно – при активната кинезитерапия пациентът участва активно и изпълнява упражненията. При пасивната – движението се извършва от рехабилитатор или от специален апарат. 


Отново подчертаваме – тези методи могат да повлияят на дискова херния, ако тя е в начален стадии. Има случаи, разбира се, в които операцията е неизбежна. Направете консултация с невролог, при необходимост – допълнителни изследвания като ЯМР, за да се потвърди диагнозата и в кой стадий на развитие е хернията. 

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!