АтракцииДруги забележителности

Арбанаси – малкото и китно селце край Велико Търново

Велико Търново е прекрасен град. Ако сте били там, със сигурност се усетили вълшебната му атмосфера. А докато сте били в района, посещавали ли сте Арбанаси? Малките градчета и селца сякаш остават в сянката на старопрестолния град. А те също има какво да предложат, когато става въпрос за пълноценен отдих. Ще откриете немалко къщи за гости и хотели. Ето ви идея: потърсите хотел в Арбанаси с басейн, за да се отпуснете в топлата вода след дълъг ден, прекаран в разходки. 


За Арбанаси

Арбанаси се намира в изключителна близост до Велико Търново. Разстоянието между селцето и града е около 10 км, които с кола ще вземете за около 15-ина минути. 


Вие какво знаете за Арбанаси? Вероятно сте чували за възрожденските къщи там. Днес някои от тях са превърнати в места за настаняване. Но знаете ли, че в селцето се намират цели 7 църкви? Селото е неголямо, а забележителностите, намиращи се на територията му, се намират в близост една до друга. Два до три часа ще са ми достатъчни, за да ги обиколите. 


Архитектурно-музеен резерват “Арбанаси” попада под номер 11 в 100 национални туристически обекта, което само може да ви подскаже, че наистина си заслужава да посетите селото.


Споменахме за църквите, затова ще ви кажем, че освен тях, може да видите къща музей и две интересни чешми – Пазарска и Конска чешма. Църквите в селото носят имената на свети Димитър, свети Атанас, свети Георги, свети архангели Михаил и Гавраил. Църквата Рождество Христово, манастирът “Света Богородица” и манастирът “Свети Никола” също попадат в границите на Арбанаси. 


Не е нужно да ограничавате разходката си само в границите на селцето. От Арбанаси може да поемете към пещера Калугерска дупка, парк Лакото или дори да отидете до Велико Търново. Паркът Мини България, крепостта Царевец и Гарга Баир, люлката на любовта, са сред най-предпочитаните места за разходка в старата столица. 


Защо да изберете хотел в Арбанаси с басейн?

Няма да бъдем многословни, вече ви загатнахме. А и вие се досещате, сигурни сме. Изборът на хотел в Арбанаси с басейн представлява страхотна възможност да се насладите максимално на почивката си. Басейнът добавя нужната доза релакс, позволявайки ви да се освежите след дълги разходки из града или в околностите. 

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!