Интересно

Екопътеки около Кърджали

Ако сте от хората, обичащи природата, планините, чистия въздух и зеленината тук ще ви запознаем с маршрути и екопътеки в района на Източните Родопи, Кърджали и едноименния язовир в близост.

Може би първото нещо при планиране на планинска почивка е избора на дестинация и място за настаняване. Хотели в Кърджали има много, както и в околните селца на брега на язовира като прочутото селце Главатарци също. Тук може да разгледате Хотелския комплекс Главатарски хан, който предлага отлични условия за настаняване и е един от малките хотели в басейн до Кърджали, който има толкова голяма база.

След като си намерите място за нощувка следва планиране на дните от престоя. Предлагаме ви да обходите няколко туристически маршрута, които ще ви разтоварят и откъснат от еднообразното ежедневие. Така ще имате възможността да се слеете с природата и да се насладите на красиви гледки.

За тези, който обичат изкачването на върхове представяме връх Вейката. Това е първенеца по височина в българската част на Източните Родопи, както и най – южната точка в България. Екопътеката към върха тръгва от хижа Хвойнова поляна, като за да стигнете до нея тръгвате от село Горно Къпиново по чакълест път 5 километра до хижата. Трасето към върха и гледката от горе си струват всяко усилие, ще бъдете очаровани.

Друг вариант е живописната екопътека от Болярци до Перперикон. Маршрута има дължина около 3,2 километра, като се стига до върха на известната забележителност. Тази пътека съчетава в себе си природа и история, също така може да видите различни скални фирми, защитени растения, вековни дървета. Пътеката е поддържана и с маркировка – цвета, който трябва да следвате е червено и бяло.

Отнемаща 4 часа, екопътеката от хижа Боровица през известната пещера Утробата преминава и през селата Илийница и Дъждовница. Маршрута се изминава целогодишно от хиляди туристи, изградени са места за почивки и беседки. По пътеката ще имате възможността да станете свидетели на спиращи дъха панорамни гледки към язовир Кърджали и околността.

Освен тези маршрути има и много други, които може да научите от местните. Подарете си няколко дни сред природата и се насладете на красотата на нашата страна.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!