Интересно

В Пампорово за уикенда – какво трябва да знаем?

Сгушен в подножието на Родопите, Пампорово е един от най-красивите и предпочитани курорти у нас. Някои дори го наричат перлата на зимните курорти в България, тъй като очарова с мек климат и разнообразие от възможности за прекарване на свободното време. Намира се на близо час и половина разстояние от Пловдив и на малко над 3 часа от София. Ако и вие сте решили да го посетите, ето какво трябва да знаете за него.

Какво да очаквате от Пампорово?

Макар че в последните години се заговори за Пампорово и като лятна дестинация, курортът остава любимо място на любителите на ски спортовете. Общата дължина на ски пистите е 37 км, като добрата новина е, че те са с различна степен на трудност. Има такива, които са подходящи както за напълно начинаещи, така и за професионалисти.

Пампорово предлага още отлични условия за каране на сноуборд, спускане с шейни и надуваеми рингове и преход с моторна шейна. Не се притеснявайте, ако досега не сте се разхождали с моторна шейна. Преходите най-често се извършват с квалифицирани водачи, които имат опит в ориентирането по горските пътеки и маршрути. Не бива да се притеснявате също, ако сте начинаещи в карането на ски или сноуборд. На територията на курорта има множество училища, които предлагат ски уроци – индивидуални или групови.

Пампорово има какво да предложи и на тези, които обичат ски бягането. Маршрутът, отреден за това, е с дължина 25 км, като се преминава през красиви места от курорта до село Мугла и обратно. 

Къде да отседнете?

В Пампорово има множество вили, почивни станции и хотели с най-различна категоризация, които предлагат възможност за настаняване. Разбира се, всеки обект предоставя различни удобства. Но нашата препоръка е да потърсите хотел с ресторант в Пампорово. След дълъг ден на ски пистите, ще ви се прииска да похапнете нещо вкусно и засищащо.

Може да се огледате и за места в близост до хотела, който сте избрали, които предлагат традиционни родопски специалитети. Родопската кухня е богата и разнообразна. Някои от най-характерните за родопския край ястия са пататник, марудници, агнешко чеверме, родопски клин. Емблематичен за региона е и смилянският боб, който може да бъде приготвен по различни начини. 

Какво да видите в курорта и около него?

Едно от най-красивите неща, които можете да видите в Пампорово, е гледката, която се разкрива от кулата “Снежанка”. Не пропускайте да я посетите, когато сте в курорта. Мястото е лесно достъпно, няма нужда да вървите по дълъг и труден път, за да стигнете до него. Кулата е с височина 156 м и носи името на върха, на който е разположена. С асансьор може да стигнете бързо и лесно до последния етаж, от който се разкрива красивата гледка.

В района се намират още Смолянските езера и Орфеевите скали. Те също са интересни за посещение и имат какво да предложат на тези от вас, които обичат разходите. На около 20 минути с кола от курорта се намира и друго емблематично място в района – Широка лъка. Селото е известно с гостоприемството на своите жители и богатата си история. Тук се намира и Националното училище за фолклорни изкуства.

На последно място, но не и по значение, ви предлагаме да посетите Планетариума в Смолян. Това е най-големият планетариум у нас, като за да популяризира астрономията, в програмата му са включени около 50 спектакъла.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!