АтракцииДруги забележителности

Перперикон – свещен древно-тракийски град

Археологически средновековен комплекс Перперикон, се намира в Източните Родопи на 20 км. североизточно от град Кърджали. Той е един от най-древните и големи мегалитни паметници, изсечен в скалите.Смята се, че това е едно от древно-тракийско светилище на Дионис, придобило широко известност в античността. Площта на целия археологически комплекс е около 12 кв. м.

Грандиозното светилище Перперикон се извисява на скален връх с надморска височина 470 м. В подножието му е разположено с. Горна крепост. По край него тече река Перпершка,  изваела  плодородната долина с дължина 10 км  и широчина 3-4 км., създала идеални условия за живот от дълбоко древност. Разкопките показват, че там е имало голям скален град, чийто прогрес е през римската епоха.

Последните археологически проучвания ясно сочат, че най-ранните следи от живот са от късната новокаменна епоха ( 5 хиляди год. пр. Хр.).Скалното светилище преживява  подем в края на бронзовата епоха (18-12 век пр. Хр.).

В архитектурен аспект Перперикон е съставено от четири части: Акропол, в най-високата част на хълма,  мощно крепост, дворец-светилище, северно и южно подградие с изсечени в скалите улици.

Днес все още се носи древната слава на Перперикон. Древния град е уникален по рода си в архитектурен, природен, исторически и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света. Много от археологическите находки на свещения град могат да се видят в Историческият музей в град Кърджали.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!